Zveřejněno: 26.07.2012

Varování zpracovatelům zvěřiny: Pozor na olovo!

 

Státní veterinární správa nyní vyhodnotila mimořádnou kontrolní akci, která probíhala celá měsíc květen a byla zaměřena na masné a rybí výrobky.

Předmětem šetření byla analýza olova, konzervačních látek, potravinářských barviv, mikrobiální kontaminace a soulad v označování složení. V celé ČR bylo provedeno celkem 172 kontrol a inspektoři krajských veterinárních správ odebrali 198 vzorků.

Za nejzásadnější zjištění považujeme nadlimitní obsah olova ve 4 vzorcích z 21 odebraných zvěřinových salámů a klobás, což představuje 19 %.  Šlo o 20 kg Jeleního salámu z Krkonoš (Královéhradecký kraj), 100 kg Salámu s jelením masem (Ústecký kraj), 52 kg Zvěřinové klobásy (Moravskoslezský kraj) a 17 kg Jeleního loveckého salámu (Praha). Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a nařízeno nepropuštění do oběhu a neškodné odstranění.

U jednoho výrobku – šlo o pomazánku z uzeného lososa od polského výrobce, byla zjištěna barviva E 110 a E 124, která nebyla uvedena ve složení. I v tomto případě byla provozovateli z Ústeckého kraje uložena pokuta, neboť nezajistil soulad údajů o složení na obalu výrobku s jeho skutečným složením. U Rybího salátu v majonéze (Ústecký kraj) nebyla ve složení uvedena konzervační látka kyselina benzoová, zde bylo též zahájeno správní řízení s tím, že výrobce musí uvést do souladu označení se skutečným složením výrobku.

V Jihočeském kraji bylo staženo a odstraněno 280 kg tlačenky kvůli přítomnosti bakterie Listeria monocytogenes.

Během mimořádné kontrolní akce byly odebrány vzorky od tuzemských výrobců i z ostatních států EU (Rakousko, Německo, Itálie, Slovensko, Irsko, Polsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko) a ze třetích zemí (Thajsko, USA). Jeden nevyhovující výrobek byl od polského výrobce, v ostatních případech se jednalo o české výrobky.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 18.12.2012

Prověřujeme i složení výrobků

 

Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků. Zákazníci považují za samozřejmé, že se v tržní síti smějí objevit pouze takové potraviny živočišného původu, které splní podmínky zdravotní nezávadnosti. Ovšem oprávněně po výrobcích požadují, aby složení výrobků odpovídalo tomu, co je uvedeno…

 

Zveřejněno: 14.12.2012

Se psy pozor v lese na kontakty s divokými prasaty

 

Státní veterinární správa již několikrát upozorňovala myslivce, aby počítali s rizikem, že se jejich pes může od černé zvěře nakazit Aujezskyho chorobou. A právě tento týden diagnostikoval Státní veterinární ústav Olomouc případ Aujezskyho choroby u psa ze Severní Moravy. Jednalo se o sedmiletého amerického stafordšírského teriéra, který počátkem prosince na naháňce divokých prasat přišel do…

 

Zveřejněno:

Označovat, označovat, označovat!

 

Povinnost správně označovat potraviny, v našem případě potraviny živočišného původu, má smysl, jde přece o zdravotní nezávadnost, ale i jakost a samozřejmě o dosledovatelnost. Za uplynulý týden veterinární inspektoři zjistili několik pochybení v této věci. V Královéhradeckém kraji bylo staženo 15 840 vajec od jičínské firmy. Byla sice zdravotně nezávadná, ale byla nesprávně označena. V obalech označených jako…