CS / EN
15.02.2005

Trichinelózu je třeba brát vážně

Pravda, trichinelóza u lidí už u nás nebyla na rozdíl například od sousedního Slovenska desetiletí zjištěna. Poslední výskyt u lidí byl v Čechách zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž dokonce tři zemřeli.

Na přítomnost těchto hlístů v mase se u nás divoká prasata, jejichž maso se uvádí do tržní sítě, musejí vyšetřovat, a to tzv. trávicí metodou, a na toto vyšetřování přispívá stát. Naposledy bylo několik případů trichinelózy u divokých prasat zjištěno před pěti lety. Státní veterinární správa doporučuje, aby si maso nechal vyšetřit i lovec, který si hodlá na černé zvěři pochutnat. Trichinelóza je onemocnění, které postihuje zpravidla divoká prasata, medvědy a koně, osly, ale třeba i nutrie, psy a v minulosti i prasata domácí, a způsobuje ji svalovec (Trichinella spp.). Tento hlíst se usídlí nejčastěji ve žvýkacích svalech, jazyku, bránici i ostatních svalových částech zvířete. Parazit se zde zapouzdří a čeká, až maso pozře nějaký masožravec, popřípadě člověk, aby se pak mohl v jeho těle dále vyvíjet. Býložravec se může nakazit kontaminovanou pící. Pro člověka je pak nebezpečné pouze maso dostatečně tepelně neopracované nebo nedostatečně zmrazené. Svalovec vážně ohrožuje jak mezihostitele – prase, tak i člověka. Při větší invazi působí horečky, třes a křeč dýchacích svalů. V pozdější fázi onemocnění se již prakticky nedá léčit a může končit i smrtí.

Proto se také vždy doporučovalo a doporučuje maso z divokých prasat dlouho a dobře propékat, popřípadě provařit. Staré myslivecké kuchařky uvádějí dobu vaření alespoň tři hodiny. Larvy svalovce sice hynou při teplotě těsně nad 50 °C asi po čtvrthodině, okamžitě při teplotě 62 ° C, to ovšem znamená, že této teploty musí být dosaženo v celém kusu masa, tzv. v jádře. Ke kuchyňské úpravě nelze doporučit mikrovlnnou troubu, neboť toto zařízení má na larvy nestandardní účinek, přestože pracuje s teplotami přes 70 °C.

Je na místě varovat myslivce a připomenout platnou legislativou uloženou povinnost každého uloveného divočáka před uvolněním ke spotřebě nechat veterinárně vyšetřit. Tato praxe je obvyklá a myslivci to dobře vědí. Myslivci by také neměli používat nepřevařené zbytky z uloveného zvířete ke zkrmení psům. Syrové maso z uloveného divočáka by myslivci neměli používat ani jako návnady při chystaném lovu šelem, například lišek.

K průkazu trichinelózy se u nás požívá tzv. trávicí metoda, která je velmi průkazná. S touto metodou byli veterinární lékaři seznámeni již v roce 2001. Ještě existuje jedna metoda, tzv. kompresní, na tu však musejí být soukromí veterinární lékaři proškoleni a schváleni.

Za vhodné považujeme též upozornit všechny hoteliéry a hospodské, aby nakupovali maso z černé zvěře pouze od legálních dodavatelů, které je veterinárně vyšetřené, zejména pak na trichinelózu. Jistě by si nepřáli, aby jejich zákazníci měli potíže.

Odkaz na původní článek