Zveřejněno: 30.11.2012

Teplá sekaná nemůže být studená

 

Opět za týden uvádíme některá zjištění státního veterinárního dozoru – důkaz nejen o jeho „existenci“, ale i účinnosti a funkčnosti.  Tak například v jednom plzeňském řeznictví museli „zahodit“, tj. znehodnotit a v souladu s patřičnými předpisy odstranit z nabídky 3 kg sekané pečeně, která byla nabízena jako čerstvá teplá potravina, ale v okamžiku prodeje již byla „studená“. Tzv. teplá sekaná musí být udržována při teplotě nad 60 °C. V dotyčném případě to bylo 25, 2 °C.

Z dalších zjištění je možné uvést problém na tržišti Valy u Přelouče, kde prodejce nedoložil u 8 kg klobás a 10 kg ovčího sýra data použitelnosti, složení a neměl k dispozici doklady o původu, nemluvě o hygieně prodeje. Prodej byl na místě ukončen a dotyčný musí počítat s pokutou.

V Dražicích (Jihočeský kraj) zjistili inspektoři 30 kg rok a tři čtvrtě prošlé mražené telecí svíčkové z Holandska a 237 kg české nedostatečně označené mražené vepřové plece. Rezumé: prošlé zlikvidovat, tj. neškodně odstranit na náklady provozovatele a nedokonale označené vepřové vrátit dodavateli, plus byla uložena pokuta.

V Dolních Břežanech byla zjištěna přítomnost salmonel, speciálně Salmonella Newport v šarži 89 kg mělněného kuřecího masa. To znamená uložení pokuty plus zákaz výroby do doby nelezení a odstranění příčiny, a opětovný prodej zahájit až po předložení vyhovujícího výsledku laboratorního vyšetření výrobku.

Na Vysočině u Jihlavy příjemce živočišných produktů nesplnil povinnost a neoznámil příjem zásilky kuřecího strojně odděleného masa (přes 20 tun – 2 240 kg) z Polska a chlazeného vepřového masa z Německa (4 271 kg). I zde musí dotyčný subjekt očekávat uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 18.12.2012

Prověřujeme i složení výrobků

 

Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků. Zákazníci považují za samozřejmé, že se v tržní síti smějí objevit pouze takové potraviny živočišného původu, které splní podmínky zdravotní nezávadnosti. Ovšem oprávněně po výrobcích požadují, aby složení výrobků odpovídalo tomu, co je uvedeno…

 

Zveřejněno: 14.12.2012

Se psy pozor v lese na kontakty s divokými prasaty

 

Státní veterinární správa již několikrát upozorňovala myslivce, aby počítali s rizikem, že se jejich pes může od černé zvěře nakazit Aujezskyho chorobou. A právě tento týden diagnostikoval Státní veterinární ústav Olomouc případ Aujezskyho choroby u psa ze Severní Moravy. Jednalo se o sedmiletého amerického stafordšírského teriéra, který počátkem prosince na naháňce divokých prasat přišel do…

 

Zveřejněno:

Označovat, označovat, označovat!

 

Povinnost správně označovat potraviny, v našem případě potraviny živočišného původu, má smysl, jde přece o zdravotní nezávadnost, ale i jakost a samozřejmě o dosledovatelnost. Za uplynulý týden veterinární inspektoři zjistili několik pochybení v této věci. V Královéhradeckém kraji bylo staženo 15 840 vajec od jičínské firmy. Byla sice zdravotně nezávadná, ale byla nesprávně označena. V obalech označených jako…