CS / EN
05.11.2001

Jakou roli ve welfare mohou hrát řetězce?

Přestože úvaha o welfare (dobré pohodě zvířat) a obchodních řetězcích se může na první pohled jevit jako nesmyslná, není tomu tak. Na Výcvikovém kursu o welfare, který pořádá Evropská komise ve dnech 5. a 6. 11. na Ministerstvu dopravy na možnou novou roli obchodních řetězců v diskusi upozornil Josef Holejšovský, šéf Státní veterinární správy ČR. Podle jeho slov zatím obchodní řetězce spíše svou snahou o co nejnižší ceny masa a výrobků z něj welfare příliš neprospívají. Co ale není dnes, může se změnit zítra. Záleží totiž na zákaznících, na poptávce, na informovanosti zákazníků. Stojí za pochvalu, jak obchodní řetězce přistoupily k povinnosti označovat hovězí a pravděpodobně by mohly říci, jak se to projevuje na zájmu spotřebitelů. V současné době se intenzivně pracuje na začleňování evropské veterinární legislativvy do našich zákonů. Nyní je hotový návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, který platí od roku 1992. Od té doby se mnohé změnilo, takže v návrhu, který čeká na schválení, jsou začleněny například podrobné pasáže o transportu zvířat (v souladu se Směrnicí č. 91/628/EEC), vyšší pokuty a přímá zmocnění. S návrhem seznámil Jiří Dousek, který má na Státní veterinární správě na starosti oddělení welfare. Podle jeho slov návrh obsahuje též ustanovení, aby jatečná zvířata byla přepravována maximálně 8 hodin. Birte Broberg, zástupkyně šéfa dánské veterinární správy, na Kursu o welfare vyzdvihla, že naše republika byla snad první zemí, která něco podnikla s dlouhými transporty jatečných koní z Pobaltí přes část našeho území směrem do Itálie. Státní veterinární správa totiž zpřísnila kontrolu na česko-polské hranici společně s polskými kolegy, a již přes rok má ve veterinárním osvědčení pro dovoz a tranzit podmínku plánu cesty a ten přísně kontroluje. Josef Holejšovský ještě vyzdvihl v péči o welfare úlohu ochranářských organizací, Ústřední komise pro ochranu zvířat, samozřejmě veterinární správy, ale konečně i velkých obchodních řetězců. Ty totiž mohou na základě tlaku, nebo lépe řečeno přispění těchto organizací, působit i výchovně na spotřebitele. Aby spotřebitel požadoval maso a výrobky z něj z chovů, kde je dobrá pohoda zvířat maximálně respektována. Konečně, i vědeckými pokusy je dokázáno, že maso z nevystresovaných zvířat je kvalitnější. A to by mohl být pro jedlíky masa argument nejpádnější.

Odkaz na původní článek