Zveřejněno: 02.08.2012

S teplotou při prodeji jsou v létě problémy

 

V horkých dnech je třeba dbát na dodržování stanovených teplot, inspektoři krajských veterinárních správ se stále setkávají s problémy. Uvádíme některé případy za uplynulých 10 dní.

Ve Středočeském kraji na farmářském trhu v Sázavě nabízeli zhruba 25 kg masných výrobků při vyšších než povolených teplotách a15 kg mléčných výrobků a sýrů. Také na farmářském trhu v Lomnici nad Popelkou (Liberecký kraj) nebyly chráněny masné výrobky salámy a klobásy před nepříznivými povětrnostními vlivy. Též u provozovatele v Týništi nad Orlicí (Královéhradecký kraj) bylo zjištěno porušení teplotního řetězce při prodeji vepřových ledvin a uzených kuřecích čtvrtek. Obdobné to bylo při prodeji u provozovatele v Jaroměři, zde šlo o drůbeží, vepřové a hovězí maso. V Moravské Ostravě (Moravskoslezský kraj) byl porušen teplotní řetězec při prodeji čerstvého drůbežího masa, totéž v Olomouckém kraji u výrobce a prodejce v Přerově a také v Pardubickém kraji (Přelouč), kde nebyly dodrženy stanovené teploty při prodeji vepřových kostek a směsi kuřecí a vepřová čína. Též v Olomouci Řepčíně (Olomoucký kraj) bylo při prodeji zjištěno, jako v předchozích případech překročení teploty u drůbežího masa a vepřového masa. I na Vysočině v Novém Městě na Moravě nabízel prodejce obdobně teplejší drůbeží maso a polotovar určený ke grilování. V Přerově (Olomoucký kraj) nabízel prodejce nedostatečně vychlazené hovězí maso, kuřecí prsní řízky a vepřové droby. Ve všech uvedených případech bylo zjištěno překročení zhruba o 5 °C.

Neodpovídající značení sardinek ze Španělska zjistili v Olomouckém kraji ve Starém Městě. V rozporu se značením rybky obsahovaly těla s ocasními ploutvemi. Stejný problém se značením zjistili inspektoři v Moravskoslezském kraji v Českém Těšíně u baltických sardinek z Lotyšska. Neodpovídajícím způsobem bylo prodáváno nebalené hovězí masa v Domažlicích (Plzeňský kraj) – nebyla uvedena země původu Rakousko. A v Moravskoslezském kraji byla špatně označena klobása z Polska, originální označení „Kielbasa staropolska“ a v českém jazyce „Staročeská tradiční klobása“.

U špatně vychlazeného zboží bylo nařízeno dochladit, u špatně označených zajistit nápravu – správně označit. Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 18.12.2012

Prověřujeme i složení výrobků

 

Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků. Zákazníci považují za samozřejmé, že se v tržní síti smějí objevit pouze takové potraviny živočišného původu, které splní podmínky zdravotní nezávadnosti. Ovšem oprávněně po výrobcích požadují, aby složení výrobků odpovídalo tomu, co je uvedeno…

 

Zveřejněno: 14.12.2012

Se psy pozor v lese na kontakty s divokými prasaty

 

Státní veterinární správa již několikrát upozorňovala myslivce, aby počítali s rizikem, že se jejich pes může od černé zvěře nakazit Aujezskyho chorobou. A právě tento týden diagnostikoval Státní veterinární ústav Olomouc případ Aujezskyho choroby u psa ze Severní Moravy. Jednalo se o sedmiletého amerického stafordšírského teriéra, který počátkem prosince na naháňce divokých prasat přišel do…

 

Zveřejněno:

Označovat, označovat, označovat!

 

Povinnost správně označovat potraviny, v našem případě potraviny živočišného původu, má smysl, jde přece o zdravotní nezávadnost, ale i jakost a samozřejmě o dosledovatelnost. Za uplynulý týden veterinární inspektoři zjistili několik pochybení v této věci. V Královéhradeckém kraji bylo staženo 15 840 vajec od jičínské firmy. Byla sice zdravotně nezávadná, ale byla nesprávně označena. V obalech označených jako…