CS / EN
21.05.2005

Propéct ale nepřipálit!

S lepšícím se počasím přijde chuť si grilovat maso nebo všemožné klobásky či „obyčejné“ špekáčky. Při této příležitosti je vhodné upozornit na možná rizika.

Za prvé při koupi vtržní síti zákazníka žádné riziko nečeká, potraviny živočišného původu byly vyrobeny pod veterinárním dozorem, ale už při převozu na „místo činu“ je možné se dopustit pochybení. Maso i uzeniny se mohou při transportu ve vlastním rozpáleném autě zapařit, může dojít k pomnožení na povrchu se vyskytujících mikroorganismů. Zde je pak nebezpečí například salmonelózy anebo kampylobaktériové infekce. Proto lze pro převoz doporučit použít speciálních chladicích tašek anebo zabalení do několika vrstev novin. Určitě není vhodné maso a uzeniny převážet jen v plastových pytlících.

Přigrilování nebo opékání je třeba dát u uzenin pozor, zda jde o výrobek v pravém střívku anebo umělém. To pak je nutné svléci. Při opékání či grilování pak dbát na to, aby byly kousky masa i uzenina propečené a nikoli jen opečené na povrchu. A zuhelnatělý povrch též neprospívá zdraví.

A dobrou chuť!

Odkaz na původní článek