CS / EN
19.02.2002

Opět o bezpečnosti potravin.

Činnost veterinárního dozoru bude v budoucnu ještě více zaměřena na kontrolu zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu.

Podle signálů z Bruselu se totiž není možné spokojit jen s veterinárním dohledem na hranicích a s veterinárním dohledem ve zpracovatelských podnicích. Hlavním úkolem bude kromě toho komplexněji a důsledněji dozorovat nezávadnost surovin pro výrobu potravin. Nejde zajisté o nic nového, nové ale je to, že v každém okamžiku výrobního procesu bude muset být zpracovatel schopen doložit původ suroviny. To znamená, že u masa bude muset prokázat, ze kterého zvířete nebo zvířat je, kde bylo poraženo, kde vykrmeno. Prakticky všechno, jako je tomu již nyní u skotu. Týkat se to bude i mléka, vajec, medu, ryb, zkrátka všech potravin živočišného původu. V našem případě bude muset kontrolovaný subjekt předkládat doklady o původu suroviny dozorovým orgánům. Evropská ale i naše veterinární legislativa se stále vyvíjí. Smyslem je, aby spotřebitel měl zase ještě o něco větší jistotu, co se týká zdravotní nezávadnosti potravin.

Odkaz na původní článek