CS / EN
06.12.2003

O rybách na vánoční stůl

Rybou na vánoční stůl myslíme v našich končinách především kapra, i když jsou i tací, co si dají candáta, štiku, úhoře nebo nějakou rybku mořskou. Aby byli tradiční vánoční kapři kvalitní a zákazníci spokojení, to je pochopitelně v zájmu jak rybářů, tak prodejců i orgánů státního veterinárního dozoru, který dozírá na celý řetězec i v případě ryb, tedy od vykulení plůdku z jikry až po okamžik prodeje ryb zákazníkovi.

Každý sezónní prodejce musí včas požádat místně příslušnou veterinární správu o stanovení podmínek pro takovýto způsob prodeje. Proti předchozím létům se prakticky nic nemění. Kádě pro ryby musejí být napájeny pitnou vodou, ve vodě musí být dostatek kyslíku, ryb nesmí být nadměrné množství, prodejní pult pak musí být omyvatelný, odpad z kuchání a odstraňování šupin se musí ukládat do speciálně označených nádob, aby se posléze neškodně odstranil.

Usmrcovat ryby prodavač může jedině na přání zákazníka, a to schváleným způsobem, tj. nejprve omráčit tupým úderem na temeno hlavy a poté vzápětí vykrvit, a to přetnutím žáber. V žádném případě nelze usmrcovat kapry do zásoby, k tomu nemá prodejce oprávnění. To už by šlo o prodej porcovaných ryb, a takovéto oprávnění mají pouze prodejci v „kamenných“ obchodech.

Při této příležitosti, kdy se už v rodinách uvažuje o organizaci vánočních zvyků, si dovolujeme upozornit na to, že není vhodné zakoupené živé kapry vypouštět do řek, či rybníků. Tyto ryby nejsou na takto nově nabytou „svobodu“ připraveny. Jednak nemají v době prodeje již téměř žádné zásobní látky nutné k přežití do jara, a navíc byly vystaveny několika teplotním šokům, tudíž ve velké většině po vypouštění hynou. Pro ryby lze udělat daleko víc péčí o čistotu vodních toků a jejich okolí. To jim prospěje, a nakonec to udělá radost i nám, lidem.

Dobrou chuť a příjemné Vánoce.

Odkaz na původní článek