CS / EN
01.03.2006

Než se vám dostane pták na stůl

Všechny potraviny živočišného původu uváděné do oběhu, tj. ty, které lze koupit v obchodech, prošly příslušnou veterinární kontrolou, aby splňovaly podmínky zdravotní nezávadnosti.

Toto tvrzení lze doložit ve světle strašáku ptačí chřipky, který oblétává Evropu, právě na drůbeži a vejcích.

Každý kdo „podniká v drůbeži“, tj. chovatel, který má chov nosnic, či výkrm brojlerů, kachen či hus musí splnit podmínky pro chov, které stanoví veterinární zákon a i zákon na ochranu zvířat proti týrání a to vše schvaluje a kontroluje místně příslušná krajská veterinární správa. Takovýto chovatel musí být také registrovaný. Veterinární inspektoři v pravidelných intervalech chovy kontrolují, v případě potřeby samozřejmě častěji než jednou za rok. Na jatkách funguje pak stálý veterinární dozor, jednak při příjmu a hlavně pak „na lince“, kdy je každý jednotlivý kus prohlédnut. Totéž funguje i v chovech nosnic a při kontrole vajec.

Registrováni a kontrolováni jsou i přepravci drůbeže. Dopravní prostředky musejí odpovídat požadavkům na welfare a samozřejmě i na hygienu.

Z uvedeného je snad dostatečně zřejmé, že na pult řeznictví či do chladicích boxů v obchodech se nesmí dostat žádné zdravotně závadné maso ani vejce. A to bez ohledu na to zda hrozí či nehrozí nějaká nemoc zvířat, tudíž ani když je ptačí chřipka za dveřmi.

Takže na kuře, kachnu, krůtu či husu z obchodu lze bez obav sahat neboť jde o ptáky známého původu, kteří byli veterinárně prohlédnuti na rozdíl od ptáků uhynulých nalezených v přírodě. U uhynulých volně žijících ptáků je samozřejmě na místě opatrnost. Nicméně i ti dosud nalezení neuhynuli na ptačí chřipku, dodnes jich bylo od prvního ledna vyšetřeno téměř čtyři sta.

Odkaz na původní článek