CS / EN
17.02.2006

Není důvod k obavám z konzumace drůbežího masa

Veškeré maso je stále nezávadné, a to i maso drůbeže, které je uváděno do oběhu, a ani tomu nemůže být jinak. Přestože toto sdělení se může zdát někomu zbytečné, právě kvůli některým dotazům znovu uvádíme, že v souvislosti s ptačí chřipkou není důvod mít obavu s pojídání drůbežího masa, zejména vyprodukovaného v ČR.

Za prvé se toto nepříjemné onemocnění ptáků a drůbeže nevyskytlo v chovech, a za druhé i kdyby k tomu došlo, orgány státního veterinárního dozoru dovedou zabránit tomu, aby se cokoli závadného nedostalo do tržní sítě. Krom toho u nás Státní veterinární správa dozoruje celý proces potravního řetězce, to znamená od narození zvířete, přes jeho výkrm až po porážku. Je tomu tak i u drůbeže.

Na jatkách je stálý veterinární dozor, který zachytí a vyloučí z dalšího zpracování všechno, co jeví známky jakékoli závadnosti. A to včetně nakažlivých onemocnění drůbeže.

V souvislosti s ptačí chřipkou považujeme navíc za vhodné zmínit i to, že tepelné opracování masa, od 70 °C, zaručeně destruuje chřipkový virus.

Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy ČR, není nejmenší důvod k obavám z konzumace jakéhokoli masa, včetně drůbežího, které prošlo veterinární kontrolou.

Odkaz na původní článek