Zveřejněno: 29.11.2016

Kontrola odhalila nelegální porážku v tržnici SAPA

 

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) při společné kontrole s inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Policií České republiky (PČR) odhalili v závěru uplynulého týdne v pražské tržnici SAPA nelegální porážku kachen v restauraci. Při kontrole zajistili stovky kilogramů kachního masa a kostí. Tyto produkty bude muset provozovatel na své náklady nechat neškodně zlikvidovat v asanačním podniku. Zároveň mu hrozí až půlmilionová pokuta.

V zázemí restaurace DUNG LIEN bylo při kontrole, uskutečněné 25. 11. 2016 na podnět SZPI, zjištěno, že zde zabíjeli, porcovali a skladovali kachny a patrně z nich následně připravovali pokrmy pro své hosty. Vše výše uvedené probíhalo bez předchozího schválení ze strany veterinárního dozoru, což je nepřípustné, navíc v nevyhovujících hygienických podmínkách.

Kromě 650 kg masa a kostí zde bylo přechováváno také osm živých kachen. Z tohoto důvodu předá SVS Úřadu městské části Praha – Libuš zároveň podnět pro podezření na týrání zvířat.

Jedná se již o několikátý letošní případ závažného porušení legislativy zjištěný v areálu SAPA. Například koncem září společná kontrola SVS s PČR odhalila nelegální sklad a v něm více než 35 tun živočišných produktů. Kontroly tržnice SAPA jsou letos prováděny častěji než v předchozích letech a to především na základě podnětů PČR.

„Pokud chce kdokoliv podnikat na území České republiky, musí respektovat zdejší právní předpisy,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.  „Potraviny živočišného původu jsou velmi rizikovou komoditou, pokud jde o jejich potenciál poškodit zdraví spotřebitele. Podle toho s nimi musí být také nakládáno,“ dodal.

Pod veterinárním dozorem je v České republice kompletně celý řetězec vzniku, výroby a distribuce potravin živočišného původu s výjimkou balených potravin v maloobchodních prodejnách a pokrmů v zařízeních veřejného stravování. Systém kontroly „od vidlí po vidličku“ má vést k tomu, aby se spotřebitel mohl spolehnout na to, že může zakoupenou potravinu konzumovat bez rizika.

 

Mgr. Petr Pejchal

oddělení vnější komunikace

 

 

dsc02056

dsc02053


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 22.04.2019

Vyšetření SVÚ prokázalo leukomalachitovou zeleň ve svalovině pstruha z Itálie

 

SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevili pstruzi z Itálie, v jejichž svalovině vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb bylo 4200 kg, což představuje 10 500 pstruhů.

 

Zveřejněno: 18.04.2019

Ministr zemědělství: Při nálezu salmonely v drůbežím mase bude muset příslušný dovozce další zásilky laboratorně vyšetřit

 

Příjemci drůbežího masa, u kterého Státní veterinární správa zjistí přítomnost salmonel v mase, budou muset další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit před dalším uvedením masa na trh. Ministr zemědělství Miroslav Toman se na tom dnes dohodl se zástupci Státní veterinární správy.

 

Zveřejněno: 17.04.2019

Téměř čtyři tuny drůbežího masa z Polska obsahovaly salmonely

 

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily další dvě zásilky drůbežího masa z Polska v celkovém množství téměř čtyř tun, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji.