CS / EN
14.05.2002

Když jsou česká prasata zdravá

Důsledný veterinární dozor a ochranná opatření Státní veterinární správy ČR v uplynulých letech i nyní má ten efekt, že hrozba evropských chovatelů prasat – klasický mor prasat – je u nás téměř zapomenuta. Toto onemocnění, které sice člověku nehrozí, bylo u nás naposledy zlikvidováno u domácích prasat na Kroměřížsku v roce 1997 a u divokých prasat v roce 1999.

U některých našich sousedů se pravidelně tu s větší, tu s menší intenzitou vyskytuje stále, příkladem mohou být některé spolkové země Německa a nyní i Francie a dlouhodobě též například Španělsko. Naší republiku na základě dokladů předložených Josefem Holejšovským, šéfem naší Státní veterinární správy, uznala Evropská komise za klasického moru prostou, a to celé území. Dosud platila regionalizace naší republiky, kdy sice vyvážet bylo možné, ale některé okresy byly posuzovány odděleně. „Toto rozhodnutí Evropské komise vnímám je to velký úspěch – uznání úrovně našeho veterinárního dozoru“, řekl Josef Holejšovský. Takže naši producenti mohou nyní absolutně bez problémů vepřové maso i maso černé zvěře vyvážet. Záleží tedy především na schopnosti zemědělců vyprodukovat maso za takové ceny, aby bylo možné dojednat si dobré obchodní podmínky, to ale není nic nového. Každopádně z hlediska veterinárního nic možným vývozům nestojí v cestě. Toto je také jedním z cílů Státní veterinární správy, kromě přímé péče o zdraví zvířat a zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu.

Odkaz na původní článek