Zveřejněno: 02.06.2017

Zjistit původ potraviny je nejsnazší u masa a vajec

 

Čeští spotřebitelé se stále více zajímají o původ potravin a preferují české výrobky. Poznat, která potravina je opravdu česká, není však vždy snadné. U potravin živočišného původu, jako jsou třeba masné a mléčné výrobky, je to o něco jednodušší. Nejpodrobněji je o původu potraviny spotřebitel v současné době informován u masa a vajec.

Na obalu každé balené potraviny se lze dočíst název a adresu provozovatele potravinářského podniku, avšak to nemusí být vždy rovněž výrobce dané potraviny. Podle platné legislativy se jedná o jméno a adresu provozovatele, který je zodpovědný za to, jak je potravina označena. Pokud se chce spotřebitel dozvědět, kdo potravinu skutečně vyrobil, tak musí na výrobku zabaleném přímo výrobcem hledat tak zvanou identifikační značku.

Identifikační značka je vlastně malý ovál, uvnitř kterého je uvedena zkratka země, ve které je uveden výrobce s přiděleným číslem a zkratka slov „Evropské společenství“, tedy „ES“.

Identifikační značka může mít následující podoby:

Písmena ´CZ´ v tomto případě znamenají, že výrobce je na území ČR a pod dozorem Státní veterinární správy. Podle čísla lze potom na stránkách Státní veterinární správy dohledat detaily ke konkrétnímu výrobci: https://www.svscr.cz/public/app/subjekty/web_all.php

Nejpodrobnější informace o původu potraviny, tedy nejen údaje o původu jejího výrobce, ale také samotné suroviny získá spotřebitel u masa; konkrétně masa hovězího, vepřového, drůbežího, skopového i kozího. „Na obale takového masa musí být uvedena jasná a srozumitelná informace o zemi, kde bylo zvíře, z něhož maso pochází, chováno a o zemi, kde bylo poraženo. V případě, že je maso prodáváno nebalené, musí být tyto informace v těsné blízkosti nabízeného masa,“ vysvětlil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Velmi snadno se původ pozná také u vajíček. „Na skořápce každého vajíčka lze totiž najít tzv. kód producenta, který se skládá mimo jiné i ze zkratky země, kde byla chována nosnice, která vejce snesla,“ uvedl Semerád.  „Podrobné vysvětlení významu kódu producenta je uvedeno na každé krabičce vajec,“ dodal.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 25.06.2019

SVS kvůli horku pozastavila odbavování zásilek hospodářských zvířat na větší vzdálenosti

 

SVS v souvislosti s aktuálními extrémními teplotami nebude v následujících třech dnech (26. – 28. 6. 2019) odbavovat zásilky hospodářských zvířat z České republiky na vzdálenost delší než 600 km. SVS situaci nadále sleduje…

 

Zveřejněno:

Kontrola SVS zachytila v liberecké restauraci přes 260 kg masa neznámého původu

 

Veterinární inspektoři Státní veterinární správy v Libereckém kraji při nedávné kontrole restaurace v Liberci zajistili více než 260 kg masa, u kterého provozovatel nebyl schopen řádně doložit jeho původ.

 

Zveřejněno: 20.06.2019

Med od včel ze střechy sídla SVS v centru Prahy vyhověl při všech vyšetřeních

 

Téměř přesně na den před rokem představila Státní veterinární správa společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) svůj projekt, v jehož rámci bylo na střešní terase budovy ústředí SVS ve Slezské ulici na pražských Vinohradech instalováno pět včelích úlů. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z historicky první snůšky medu „veterinárních včel“. Med ze střechy Domu zemědělské…