Zveřejněno: 22.04.2019

Vyšetření SVÚ prokázalo leukomalachitovou zeleň ve svalovině pstruha z Itálie

 

SVS upozorňuje, že se na českém trhu objevili pstruzi z Itálie, v jejichž svalovině vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb bylo 4200 kg, což představuje 10 500 pstruhů. Platný limit na přítomnost leukomalachitové zeleně byl v tomto případě překročen takřka sedminásobně, přičemž s rezidui této látky se inspektoři SVS setkávají v posledních letech spíše sporadicky.

Na začátku dubna bylo přes 10 tisíc živých pstruhů duhových dovezeno z Itálie do společnosti Fish Market v Třeboni,  kde došlo k jejich zpracování a následné distribuci několika odběratelům v České republice. Vakuově balený pstruh je již po datu spotřeby (8. – 15. 4. 2019), ale někteří zákazníci si mohli pstruhy zamrazit. Ryby je v možné vrátit v místě nákupu. Pstruh duhový z inkriminované zásilky byl nabízen zejména v obchodní síti prodejen Albert a rovněž jej prodával ve svých prodejnách příjemce zásilky společnost Fish Market. 

Vyšetření na přítomnost leukomalachitové zeleně provedla akreditovaná laboratoř Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Testy zjistily, že vzorek svaloviny pstruha obsahuje 13,4 µg/kg, kdy povolený limit je 2 µg/kg.

Vzhledem k tomu, že ve vzorku svaloviny pstruha byla zjištěna leukomalachitová zeleň, která je degradačním produktem malachitové zeleně, je velice pravděpodobné, že byla nepovolená látka použita ještě před transportem pstruhů na území České republiky.

Malachitová zeleň a leukomalachitová zeleň jsou látky zakázané pro použití u ryb určených k potravinovým účelům. Malachitová zeleň je velice účinné a cenově dostupné léčivo proti ektoparazitům a plísňovým onemocněním ryb, je však autorizováno pouze pro akvarijní rybičky. Případné zneužití malachitové zeleně, a to obzvláště u pstruhů, kontroluje SVS v rámci monitoringu cizorodých látek.

Používání malachitové zeleně není povoleno nejen v Evropě (od roku 2000), ale ani např. v Kanadě a Spojených státech. Použití malachitové zeleně s sebou přináší řadu bezpečnostních rizik. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky (muselo by se však jednat o velké množství) a způsobit i jiná závažná onemocnění.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 22.07.2019

Deset pravidel Světové zdravotnické organizace (WHO) k zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin

 

SVS doporučuje k zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin dodržování 10 jednoduchých pravidel naformulovaných WHO.

 

Zveřejněno: 17.07.2019

Dodávka na jihu Čech vezla v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků

 

Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje byli tamními celníky v závěru minulého týdne přizváni ke kontrole dodávky přepravující potraviny. Při společné kontrole provedené na parkovišti na okraji Tábora bylo zjištěno, že vozidlo přepravovalo v nevyhovujících podmínkách čtvrt tuny masa a masných výrobků.

 

Zveřejněno: 15.07.2019

SVS stahuje z trhu uzené šproty v oleji, mohou obsahovat úlomky kovu

 

SVS nařídila stáhnout z preventivních důvodů z prodeje šarži více než 24.000 konzerv uzených šprotů v oleji od lotyšského výrobce. Důvodem je nález úlomku kovu v jedné z konzerv spotřebitelem v České republice.