Zveřejněno: 30.05.2018

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2017

Rok 2017 byl pro Státní veterinární správu jedním z nejnáročnějších v historii. Veterinární dozor totiž během několika měsíců prověřily dvě velmi závažné nákazy. Na začátku roku se po deseti letech do ČR vrátila vysoce patogenní ptačí chřipka. V závěru června byl na území našeho státu poprvé v historii potvrzen africký mor prasat u uhynulého divočáka. Úřední veterinární lékaři museli v průběhu roku řešit i několik mezinárodních kauz v oblasti potravin živočišného původu, například aféry se salmonelami v brazilském mase či s nepovoleným pesticidem fipronilem v drůbežích produktech. V průběhu roku vrcholily také přípravy nejrozsáhlejší novely veterinárního zákona v posledních letech, která začala platit v listopadu 2017. Navzdory výše uvedenému nedošlo k výraznému omezení dozorové činnosti. O tom svědčí mimo jiné  celková výše vybraných pokut za zjištěná porušení zákona, která vzrostla meziročně o jeden milion korun na rekordních 29,5 milionů Kč.

Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2017. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností  úřadu za rok 2017.

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2017 (3,2 MB)

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

Zveřejněno: 11.05.2018

Národní program sledování rezistencí k antimikrobikům u veterinárně významných patogenů