Zveřejněno: 20.02.2019

V polském hovězím dovezeném do ČR dnes čeští veterinární inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. SVS zavádí mimořádná veterinární opatření

 

Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

„Zásilka hovězího spodního šálu z Polska dovezená do České republiky obsahovala bakterie salmonely. Proto neprodleně vyhlásíme mimořádná veterinární opatření. Každý kus hovězího masa z Polska, který se k nám doveze, bude  před uvedením na trh jeho dovozce povinen nechat laboratorně vyšetřit na zdravotní nezávadnost. Musíme zajistit bezpečnost pro naše spotřebitele,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zásilka původem z Polska, dodavatel: Z. P. M. Bierniacki, 63-200 Jarocin, PL 30063801 WE, šarže E95853, měla datum výroby 8. 2. 2019 a datum spotřeby 12. 3. 2019. Zboží bylo doručeno do skladu společnosti Frost Logistics a.s., Jesenická 619, Dolní Jirčany dne 13. 2. 2019.

Maso v šestikilových baleních putovalo od příjemce k dalším odběratelům. SVS v současné době u těchto subjektů prošetřuje, zda již bylo hovězí distribuováno dál. Z prodeje stažené maso bude neškodně odstraněno.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není obvykle nebezpečné, ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla, aby nedošlo k tzv. křížové kontaminaci potraviny infikovanou potravinou.

SVS věnuje kontrolám zahraničních potravin stabilně vysokou pozornost a počty kontrol meziročně stále mírně stoupají. Například v roce 2017 provedli inspektoři 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 

 

 


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 15.07.2019

SVS stahuje z trhu uzené šproty v oleji, mohou obsahovat úlomky kovu

 

SVS nařídila stáhnout z preventivních důvodů z prodeje šarži více než 24.000 konzerv uzených šprotů v oleji od lotyšského výrobce. Důvodem je nález úlomku kovu v jedné z konzerv spotřebitelem v České republice.

 

Zveřejněno: 12.07.2019

Veterinární inspektoři se v letním období zaměřují na farmářské trhy

 

SVS v rámci svého dozoru kontroluje prodej potravin živočišného původu také na populárních farmářských trzích. Přestože se počet závad při tomto druhu prodeje z dlouhodobého hlediska snižuje, je v porovnání s jinými oblastmi veterinárního dozoru stále poměrně vysoký.

 

Zveřejněno: 03.07.2019

Pravidla pro dovoz potravin živočišného původu pro osobní spotřebu ze zahraničí

 

Pro období letních dovolených Státní veterinární správa (SVS) připomíná, jaká pravidla platí při dovozu tzv. „svačinek“, tedy produktů živočišného původu pro osobní spotřebu ze třetích zemí do EU. Pro dovoz svačinek platí v rámci EU harmonizovaný přístup. Do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy a rovněž mléko, mléčné výrobky, máslo, sýry, jogurty, aj.