CS / EN
03.05.2017

SVS stahuje dvě zásilky drůbežích produktů z Brazílie kvůli obsahu salmonel

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě zásilky drůbežích produktů původem z Brazílie. Důvodem pro stahování výrobků je informace od Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně, který informoval SVS, že ve dvou vzorcích odebraných v rámci kontrol masa z Brazílie zjistil přítomnost bakterií rodu Salmonella. Po stažení z trhu budou oba produkty vráceny zpět odesílateli, nebo zlikvidovány. Za uvádění zdravotně závadných potraviny na trh hrozí pokuta až 50 milionů Kč.

 

Produkt č. 1: SEARA – Kuřecí prsa bez kosti, bez kůže, hluboce zmrazená

Datum zamražení: 7. 1. 2017

Šarže: L2

Datum minimální trvanlivosti: 7. 1. 2019

Hmotnost balení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)

Celkem 9396 kg

Původ: Brazílie, BR 3595

 

Šetřením SVS zbylo zjištěno, že dovozcem zásilky do ČR byla firma TWARDZIK CZ z Kunovic a zboží bylo skladováno v místě určení ve skladě firmy Laris Trading Company spol. s. r. o. se sídlem v Kladně. Konečnými odběrateli pak byla převážně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, v níž byly odebrány vzorky.

 

Produkt č. 2: SEARA – Kuřecí prsní řízky bez kosti, bez kůže, bez inneru filetu, solené, hluboce zmrazené

Datum zamražení: 16. 1. 2017

Šarže: L3

Datum minimální trvanlivosti: 16. 7. 2018

Hmotnost valení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)

Celkem: 21 180 kg

Původ: Brazílie BR 2172

 

V tomto případě SVS při šetření zjistila, že místem určení byly v ČR také dva provozy a to Lesko – Velkooobchod nápojů, s. r. o., Lípa a firma BENSTAR s. r. o. Také v tomto případě byly konečnými odběrateli především zařízení společného stravování.

SVS i další orgány veterinárního dozoru provádějí již více než měsíc zesílené kontroly masa a masných produktů z Brazílie. Důvodem je celosvětově medializovaný korupční skandál v této jihoamerické zemi a s ním související podezření, že se do EU dováželo maso, které mohlo být zdravotně závadné nebo falšované. Do konce dubna bylo SVS provedeno okolo 90 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno, pozastaveno a laboratorně vyšetřeno 180 šarží. Kromě výše uvedených dvou případů byla již v předchozích týdnech při laboratorním vyšetření zjištěna dvakrát přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase.

„Zesílené kontroly budou pokračovat minimálně tak dlouho, jak bude důvodné se domnívat, že by na trhu mohly být závadné potraviny dotčené korupční kauzou v Brazílii,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

 

Odkaz na původní článek