Zveřejněno: 26.10.2016

SVS nařídila stáhnout z trhu velké množství polských vajec kvůli nebezpečí obsahu salmonel

 

Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o. Jejich příjemci byly v Česku tři obchodní řetězce a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce od této firmy zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech. Vejce z rizikových šarží budou neškodně zlikvidována.

O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko). Polská kompetentní autorita dne 20. 10. 2016 zakázala uvádět na trh vejce této společnosti a následně nařídila stažení všech dotčených šarží vajec od všech odběratelů Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o

V České republice přijaly vejce od polské firmy obchodní řetězce Ahold Czech Republic a.s., Kaufland Česká republika v.o.s. a Tesco Stores ČR a.s. Podle informací, které má SVS v současnosti k dispozici, by ve skladech (či na prodejnách) řetězců mohlo být ještě 2,67 milionu vajec. Více než 900 000 vajec odebral postupně ve třech šaržích zpracovatel Miloš Minařík z Opatovic.

Identifikace výrobku:

Dodavatel: Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o.

Schvalovací číslo: PL 30221304 a PL 30221321

Adresa: Zylice 35A, 63900 Rawicz, Polsko

Seznam šarží (datum minimální trvanlivosti):

22-10-2016, 25-10-2016, 31-10-2016, 3-11-2016, 4-11-2016, 5-11-2016, 6-11-2016, 7‑11‑2016, 8-11-2016, 10-11-2016, 11-11-2016, 13-11-2016, 14-11-2016, 15-11-2016

Vejce uvedených šarží budou po stažení neškodně zlikvidována. Podezřelá vejce jsou přímo na skořápce označena kódem 3PL30221304 nebo 3PL30221321. Šarže (datum minimální trvanlivosti) je uvedeno na obale.

 Spotřebitelům, kteří by měli vejce z výše uvedených šarží ve své domácnosti, doporučujeme jejich vrácení v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také ze špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Mgr. Petr Pejchal

oddělení vnější komunikace


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 20.02.2019

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 11. 2. 2019

 

V České republice potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat v populaci prasat divokých. Vyšetření prokázala nákazu u dvou kusů uhynulých divokých prasat na Zlínsku. V následujícím článku naleznete aktualizované informace o vývoji nákazové situaci a činnosti SVS v souvislosti s případem. Naleznete zde také důležité související dokumenty.

 

Zveřejněno:

V polském hovězím dovezeném do ČR dnes čeští veterinární inspektoři odhalili nebezpečnou salmonelu. SVS zavádí mimořádná veterinární opatření

 

SVS nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely.

 

Zveřejněno: 19.02.2019

Přeprava 130 kg živočišných produktů v absolutně nevyhovujících podmínkách

 

Společná kontrola pracovníků Státní veterinární správy a pražských celníků odhalila přepravu živočišných produktů v nevyhovujících podmínkách.