Zveřejněno: 06.09.2018

Restaurace v Harrachově prodávala načerno porážená selata

 

Státní veterinární správa při kontrole restauračního zařízení v Harrachově v Libereckém kraji odhalila, že tato restaurace neplní zákonné povinnosti při uvádění potravin do oběhu. Veterinární inspektoři konkrétně zjistili, že sele připravené ke grilování prošlo porážkou v nevyhovujících hygienických podmínkách a bez provedení povinné veterinární prohlídky. Bez uvedených náležitostí bylo zákazníkům restaurace nabízeno ke konzumaci, což odporuje řádným pravidlům při uvádění potraviny do oběhu. Ze šetření rovněž vyplynulo, že se v restauraci nejedná o první případ tohoto typu, což bude zohledněno ve správním řízení při stanovení sankce.

Sele bylo z uvedených důvodů na místě veterinárními inspektory znehodnoceno barvou a předáno k likvidaci do asanačního podniku. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení, výše pokuty může dosáhnout až do výše 1 mil. Kč.

 

 


 


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 15.01.2019

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 3. 1. 2019

 

V České republice potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat v populaci prasat divokých. Vyšetření prokázala nákazu u dvou kusů uhynulých divokých prasat na Zlínsku. V následujícím článku naleznete aktualizované informace o vývoji nákazové situaci a činnosti SVS v souvislosti s případem. Naleznete zde také důležité související dokumenty.

 

Zveřejněno:

SVS před Vánoci zkontrolovala více než 1000 stánků s kapry, závad meziročně mírně přibylo

 

Tak jako každoročně i před loňskými Vánocemi kontrolovali veterinární inspektoři, zda pouliční prodejci kaprů dodržují platné předpisy. Jejich kontrolou prošla před svátky více než jedna tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve třech procentech případů. Nejčastějším nedostatkem bylo nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě.

 

Zveřejněno: 11.01.2019

Publikace SVS shrnuje pravidla zpracování vlastní produkce a „prodeje ze dvora“

 

Státní veterinární správa zveřejňuje na svém webu publikaci určenou především chovatelům hospodářských zvířat, kteří chtějí prodávat malé množství vlastních produktů prvovýroby přímo konečným spotřebitelům (tzv. ze dvora), nebo se rozhodli svoji produkci sami dále zpracovávat nebo si porazit zvíře pro vlastní spotřebu.