Zveřejněno: 02.11.2018

Prošlé maso ve školní jídelně v Královéhradeckém kraji

 

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy při  kontrole provozovny veřejného stravování v Kostelci nad Orlic v Královéhradeckém kraji nalezli v chladícím boxu na čerstvé maso téměř šedesát kilogramů vakuově baleného masa (vepřového a hovězího) s prošlým datem použitelnosti. Jídelna vaří pro místní školy, školku a veřejnost denně zhruba 700 obědů. Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků, z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel (malé děti, důchodci…). Prošlé maso bylo proto veterinárními inspektory na místě znehodnoceno a podle veterinárního zákona byla provozovateli nařízena jeho neškodná likvidace v k tomu určeném zařízení na jeho vlastní náklady. Za porušení veterinárního zákona hrozí provozovateli pokuta ve výši až 50 milionů korun.

 

 


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 15.01.2019

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 3. 1. 2019

 

V České republice potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat v populaci prasat divokých. Vyšetření prokázala nákazu u dvou kusů uhynulých divokých prasat na Zlínsku. V následujícím článku naleznete aktualizované informace o vývoji nákazové situaci a činnosti SVS v souvislosti s případem. Naleznete zde také důležité související dokumenty.

 

Zveřejněno:

SVS před Vánoci zkontrolovala více než 1000 stánků s kapry, závad meziročně mírně přibylo

 

Tak jako každoročně i před loňskými Vánocemi kontrolovali veterinární inspektoři, zda pouliční prodejci kaprů dodržují platné předpisy. Jejich kontrolou prošla před svátky více než jedna tisícovka prodejních míst. Z toho alespoň jednu závadu zjistili ve třech procentech případů. Nejčastějším nedostatkem bylo nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě.

 

Zveřejněno: 11.01.2019

Publikace SVS shrnuje pravidla zpracování vlastní produkce a „prodeje ze dvora“

 

Státní veterinární správa zveřejňuje na svém webu publikaci určenou především chovatelům hospodářských zvířat, kteří chtějí prodávat malé množství vlastních produktů prvovýroby přímo konečným spotřebitelům (tzv. ze dvora), nebo se rozhodli svoji produkci sami dále zpracovávat nebo si porazit zvíře pro vlastní spotřebu.