Zveřejněno: 12.03.2015

Myší trus kam oko dohlédne

 

Dnes dopoledne provedli veterinární inspektoři kontrolu restaurace Pyšelka, v Čerčanech – Vysoké Lhotě a zjistili nejen porušení předpisů týkajících se skladování masa, ale i hrubé porušení hygienických podmínek.  Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl okamžitě podán podnět kompetentnímu orgánu k uzavření provozovny.

Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj objevili během kontroly v chladírnách maso, které bylo na pohled oslizlé a zapáchalo (hovězí kližka 4,2 kg a vepřové odřezky 0,85 kg). V mrazáku byla uskladněna dvě balení mraženého kapra –  minimální trvanlivost do 20. října 2014. Podle veterinárního zákona byl ihned nařízen zákaz uvádění těchto potravin do oběhu. Za výše uvedená pochybení uloží Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj provozovateli odpovídající sankci.

Při kontrole bylo dále zjištěno hrubé porušení hygienických podmínek v suchém skladu i v ostatních prostorách provozovny stravovacích služeb – stopy přítomnosti hlodavců, mj. trus, prokousaná balení s potravinami (viz fotografie).

Vzhledem k možnému riziku ohrožení zdraví lidí byl v rámci došetření situace podán podnět Krajské hygienické stanici pro Středočeský kraj, která s největší pravděpodobností provozovnu uzavře do té doby, než dojde k nápravě situace.
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS

367123_574240_mysi_trus_v_regalech_s_potravinami

367125_574241_nakrajene_rohliky_znecistene_mysim_trusem

367127_574242_podlaha_znecistena_mysim_trusem

367129_574243_prokousany_pytel_s_hrachem


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 29.12.2015

Letošní rok lze v oblasti veterinárního dozoru hodnotit jako úspěšný

 

Blížící se konec roku je vždy časem pro určité bilancování. Z pohledu státního veterinárního dozoru by se ten letošní dal určitě označit za dobrý a úspěšný. V České republice pokračovala příznivá nákazová situace a většina závažných epidemií se našemu území vyhýbala. Svou zásluhu na tom bezesporu má dobře fungující systém veterinárního dozoru i sami chovatelé….

 

Zveřejněno: 18.12.2015

O nepoučitelném prodejci sádla a škvarků z jižních Čech

 

Při kontrolách zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu se někdy úřední veterinární lékaři setkávají s případy, nad nimiž zůstává rozum stát. Kontrola Státní veterinární správy (SVS) začátkem prosince odhalila na farmářském trhu v Praze prodejce sádla a škvarků z jižních Čech, u něhož zjistila závažné hygienické nedostatky v kombinaci s klamáním spotřebitele. Dotyčnému přitom již v…

 

Zveřejněno: 04.12.2015

Prodejci vánočních kaprů budou moci letos poprvé nahlašovat prodej také online

 

Vánoce se nezadržitelně blíží a již za necelé tři týdny se na ulicích a náměstích po celé České republice objeví tradiční kádě s živými kapry. Na to, aby prodej kaprů probíhal odpovídajícím způsobem, dohlédnou i letos úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS). Prodejci živých ryb musí splňovat řadu povinností, mimo jiné alespoň sedm dní…