CS / EN
31.08.2016

Menší obsah pevného podílu u sleďových filet bez kůže v řepkovém oleji

Státní veterinární správa v rámci výkonu veterinárního hygienického dozoru provedla kontrolu značení rybích výrobků spojenou s odběrem vzorku v chladírenském skladu firmy Bidvest Czech Republic s.r.o.

Odebraný vzorek:
Solené sleďové filety bez kůže v řepkovém oleji – balení á 200 g, výrobce: PL 22021804 WE, země původu: Polsko, šarže: 197, složení: solené sleďové filety bez kůže 80 % (Sleď obecný – Clupea harengus, voda, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina octová, citronany sodné, octany sodné, kyselina citrónová, cukr, maltodextrin, glukóza, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutaman sodný, antioxidant: askorban sodný, stabilizátor: kyselina jablečná, konzervant: benzoan sodný), řepkový olej 20 %. Sůl 5,2 g na 100 g hmotnosti po odkapání.

Laboratorním vyšetřením provedeným v akreditované laboratoři SVÚ Olomouc byl zjištěn menší obsah pevného podílu, než je uveden na etiketě výrobku (70,8 % ± 10 %) – na trh tak byla uváděna potravina v rozporu s § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb.

Kontrolou etikety byly zjištěny další nedostatky a to:

  1. není uvedeno množství složky (sleď), která je na etiketě zdůrazněna slovy – porušení článku 22 odst. 1 písm. b) Nařízení EP a Rady č. 1169//2011
  2. výživové hodnoty uvedené na etiketě jsou uvedeny po odkapání, přičemž řepkový olej v množství 20% je uveden ve složení výrobku jako konzumovatelná složka potraviny – porušení § 10 odst. 1 písm. a) zákona č. 110/1997 Sb.

Provozovatel byl o nevyhovujícím výsledku vyšetření informován. V době oznámení výsledku byla celá šarže vyexpedována – datum použitelnosti do 31.8.2016.

Odkaz na původní článek