Zveřejněno: 19.03.2019

Kuřecí maso z Polska prodávané v Praze obsahovalo salmonely

 

Státní veterinární správa (SVS) informuje, že na českém trhu se vyskytla zásilka 300  kilogramů chlazeného čerstvého kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Maso bylo prodáváno ve čtyřech pražských prodejnách firmy Miloš Křeček KK, s. r. o. Maso již bylo prodáno konečným spotřebitelům, je po datu spotřeby a s největší pravděpodobností tak již bylo zkonzumováno. Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil.

 

Identifikace výrobku:

Název výrobku: Chlazená čerstvá kuřata Tř. A

Výrobce: Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski, schvalovací číslo PL  10213901WE

Datum spotřeby: 17. 3. 2019

Velikost šarže: 300 kg

 

Maso bylo přijato dne 12. 3. 2018. Následně bylo expedováno na čtyři prodejny výše uvedené společnosti v Praze, které se nacházejí na následujících adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4 a zde prodáno zákazníkům prodejen.

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete popsáno například na Internetovém portálu bezpečnosti potravin.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 14.06.2019

Upozornění pro chovatele v souvislosti s horkým počasím

 

V souvislosti s aktuálními vysokými teplotami vzduchu, které mohou negativně ovlivnit také pohodu a zdraví zvířat, Státní veterinární správa (SVS) připomíná důležité zásady, jež by měli chovatelé dodržovat.

 

Zveřejněno: 07.06.2019

Českým vývozcům vepřového by se mohl do budoucna otevřít hongkongský trh

 

Českým vývozcům vepřového masa a výrobků z něj by se mohl do budoucna otevřít hongkongský trh. V závěru května totiž v České republice proběhl úspěšný audit příslušné dozorové autority Hongkongu – Centra pro bezpečnost potravin. Jeho inspektoři prověřovali fungování českého veterinárního dozoru.

 

Zveřejněno: 03.06.2019

V ČR se po třech letech objevila hniloba včelího plodu

 

V ČR byla po třech letech prokázána nebezpečná nákaza včel – hniloba včelího plodu. Nákaza se objevila na stanovišti včel v okrese Semily v Libereckém kraji. Včelstva v ohnisku včetně úlů byla v souladu s platnou legislativou usmrcena a zlikvidována spálením.