Zveřejněno: 07.02.2017

Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu

 

Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa původem z Polska, obsahujícího bakterie Salmonella Enteritidis. Státní veterinární správa (SVS) obdržela tuto informaci prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. V rámci došetřování případu bylo zjištěno, že maso v ČR prodávala jako nebalené ve své prodejně v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan s.r.o. Přestože vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.

Informaci o možném výskytu nebezpečné zásilky na společném trhu EU vložilo do systému RASFF Nizozemsko, kam také maso od polského dodavatele směřovalo a kde bakterii v mase zjistili. SVS zároveň při následném šetření zjistila, že větší část masa firma Karapetjan s.r.o. prodala v nebalené podobě ve své podnikové prodejně v centru Jablonce nad Nisou.

Identifikace výrobku:

  • kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25.1 a 27. 1. 2017

 

  • místo prodeje: Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou

V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloženo celkem 1 263 kg kuřecího masa z uvedené zásilky v mražené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku. Zákazníci, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

 

Mgr. Petr Pejchal

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 21.09.2017

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 21.9.2017

 

V České republice potvrzen historicky první výskyt afrického moru prasat v populaci prasat divokých. Vyšetření prokázala nákazu u dvou kusů uhynulých divokých prasat na Zlínsku. V následujícím článku naleznete aktualizované informace o vývoji nákazové situaci a činnosti SVS v souvislosti s případem. Naleznete zde také důležité související dokumenty.

 

Zveřejněno:

SVS vrátila do Polska 9,5 tun zmrazeného krůtího separátu kvůli nevyhovující teplotě přepravy

 

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s celníky vrátila zpět do Polska zásilku 9 500 kg zmrazeného krůtího strojně odděleného masa, u kterého nebyla dodržena skladovací mrazírenská teplota v průběhu přepravy.

 

Zveřejněno:

Prodejce v Královéhradeckém kraji prodával maso ze Španělska označené za české

 

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy v Královéhradeckém kraji provedli dne 19. 9. 2017 kontrolu prodeje masa v prodejně NOVÁK MASO-UZENINY v Rychnově nad Kněžnou, při které zjistili závažný nedostatek.