Zveřejněno: 07.02.2017

Kuřecí maso z Polska obsahovalo salmonelu

 

Na českém trhu se objevila zásilka 3,6 tun chlazeného kuřecího masa původem z Polska, obsahujícího bakterie Salmonella Enteritidis. Státní veterinární správa (SVS) obdržela tuto informaci prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. V rámci došetřování případu bylo zjištěno, že maso v ČR prodávala jako nebalené ve své prodejně v Jablonci nad Nisou firma Karapetjan s.r.o. Přestože vzhledem k datu spotřeby (31. 1. 2017) již není maso v tržní síti, může se část inkriminované šarže nacházet v mrazničkách některých spotřebitelů. Státní veterinární správa proto považuje za vhodné na tuto skutečnost veřejnost upozornit.

Informaci o možném výskytu nebezpečné zásilky na společném trhu EU vložilo do systému RASFF Nizozemsko, kam také maso od polského dodavatele směřovalo a kde bakterii v mase zjistili. SVS zároveň při následném šetření zjistila, že větší část masa firma Karapetjan s.r.o. prodala v nebalené podobě ve své podnikové prodejně v centru Jablonce nad Nisou.

Identifikace výrobku:

  • kuřecí prsní řízky chlazené, nebalené, prodávané ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí spodní stehna chlazená, nebalená, prodávaná ve dnech 25. – 27. 1. 2017
  • kuřecí stehna chlazená, nebalená, prodávaná 25.1 a 27. 1. 2017

 

  • místo prodeje: Řeznictví a uzenářství Karapetjan s.r.o., Dolní náměstí 612/10, 466 01 Jablonec nad Nisou

V době kontroly provedené úředními veterinárními lékaři bylo v mrazírně prodejny uloženo celkem 1 263 kg kuřecího masa z uvedené zásilky v mražené formě a bude zlikvidováno v asanačním podniku. Zákazníci, kteří by maso z uvedené zásilky měli náhodou doma ve svých mrazničkách, jej mohou vrátit v místě prodeje.

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.

 

Mgr. Petr Pejchal

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 26.05.2017

SVS upozorňuje na možné nekalosti při podomním prodej živé drůbeže

 

Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy (SVS) se při své dozorové činnosti v poslední době setkávají s případy nekalého prodeje drůbeže. Přestože v minulosti provedené kontroly zpravidla neodhalily zásadní porušení legislativy ze strany prodejců, má SVS indicie, že v některých případech dochází k nekalým praktikám a porušování zásad pohody zvířat (welfare). Skutečný stav nabízené drůbeže se často výrazně liší od stavu, který je prezentován v nabídce, nejčastěji na internetu. Často chybí doklad o koupi, drůbež je dodávána v krabicích, kde není možná její vizuální kontrola při předávání.

 

Zveřejněno: 25.05.2017

Dodržováním prevence se dá předejít problémům s otravami včel

 

V posledních týdnech registruje Státní veterinární správa (SVS) zvýšený počet hlášených podezření na otravu včelstev, kterých od počátku roku eviduje více než deset. Úřední veterinární lékaři každoročně řeší hromadné úhyny včelstev zejména v období květu řepky a s tím spojeným chemickým ošetřováním této plodiny.

 

Zveřejněno: 24.05.2017

SVS zjistila v areálu SAPA v Praze prodej masa neznámého původu

 

Státní veterinární správa (SVS) v součinnosti s Policií ČR zjistila v areálu SAPA v Praze 4 skladování a prodej 60 kg masa neznámého původu. Jednalo se o zmrazené hovězí, vepřové maso a ryby a dále chlazené vepřové a drůbeží maso.