Zveřejněno: 28.03.2018

Kontroly SVS se soustřeďují na nezávadnost a správné značení vajec

 

Tradičně se v předvelikonočním období Státní veterinární správa (SVS) zaměřuje na kontrolu vajec a ani letošek není výjimkou. Od poloviny března až do Velikonoc proto běží mimořádná kontrolní akce, která se zaměřuje na balírny a třídírny vajec, podniky pro zpracování vajec a na sklady, které jsou adresáty zásilek ze zahraničí. Samotné výsledky této kontroly budou známy až po Velikonocích.

„Veterinární inspektoři se při kontrolách, které letos probíhají od 14. 3. do 30. 3. 2018, soustřeďují především na zdravotní nezávadnost vajec, ale také na jejich správné označování. Kontroly se dotýkají dovážených vajec ze zahraničí, ale rovněž vajec domácí provenience. SVS kontroluje zejména balírny a třídírny a rovněž tak zvaná místa určení, kam přijíždějí zásilky z členských zemí EU,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V současnosti veterinární inspektoři provádějí mimořádnou kontrolní akci „Vejce 2018“ zaměřenou na kontrolu vajec třídy A (jakostní třída vajec A označuje pouze čerstvá vejce, která jsou určena pro maloobchodní prodej) a barvených vajec uváděných na trh ČR. Akce se uskutečňuje v době, kdy je tato komodita na trhu prodávána v největším množství.

Vejce jsou tradičním velikonočním symbolem a pokrmem. V souvislosti s jarními svátky proto roste poptávka po vejcích, a proto SVS pravidelně zaměřuje své kontroly na tuto komoditu. Rovněž se každoročně množí dotazy ohledně značení vajec, jejich kategorií a forem chovu.

Podstatné je u vajec hlavně datum spotřeby, způsob uchování a skladování a pochopitelně samotné značení vajec.

Zásadní jsou údaje na skořápce vajíčka. První číslo na vajíčku informuje, z jakého je chovu. 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, 2 – z halového chovu, 3 – z klecového chovu, 0 – vejce z ekologického chovu. Dále na vejci spotřebitel najde kód země, ze které vejce pochází, například označení „CZ“ znamená původ vejce v České republice, další kódy jsou např.: „PL“, „DE“. Zá kódem pak následuje další číslo, které identifikuje chov.

Na obalu od vajec se pak nacházejí další údaje. Kromě základních údajů o firmě či počtu kusů v balení lze na obalu najít např. také hmotnostní skupinu, která je určena zkratkami S, M, L či XL, datum minimální trvanlivosti (maximálně 28 dní po snášce) nebo doporučení pro uchování vajec v chladu a slovně vyjádřený způsob chovu nosnic. Vejce musí být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od + 5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Pokud někdo prodává již vařená a barvená vejce, která k Velikonocím neodmyslitelně patří, jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec. Jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování stanovuje výrobce a musí být v souladu se zákonem o potravinách. Na obalu musí být uvedeno identifikační označení výrobce.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 22.04.2019

Vyšetření SVÚ prokázalo leukomalachitovou zeleň ve svalovině pstruha z Itálie

 

SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevili pstruzi z Itálie, v jejichž svalovině vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb bylo 4200 kg, což představuje 10 500 pstruhů.

 

Zveřejněno: 18.04.2019

Ministr zemědělství: Při nálezu salmonely v drůbežím mase bude muset příslušný dovozce další zásilky laboratorně vyšetřit

 

Příjemci drůbežího masa, u kterého Státní veterinární správa zjistí přítomnost salmonel v mase, budou muset další zásilky ze stejné země nechat laboratorně vyšetřit před dalším uvedením masa na trh. Ministr zemědělství Miroslav Toman se na tom dnes dohodl se zástupci Státní veterinární správy.

 

Zveřejněno: 17.04.2019

Téměř čtyři tuny drůbežího masa z Polska obsahovaly salmonely

 

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily další dvě zásilky drůbežího masa z Polska v celkovém množství téměř čtyř tun, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. Obě zásilky směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji.