Zveřejněno: 11.04.2019

Dvě zásilky polského kuřecího masa se salmonelou ve východních Čechách

 

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily dvě zásilky kuřecího masa z Polska, v nichž vyšetření prokázalo bakterie salmonely. V prvním případě se jedná o 240  kilogramů chlazených kuřecích čtvrtek. Maso bylo od příjemce zásilky ze Žamberka distribuováno do stravovacích zařízení v Pardubicích. Ve druhém případě jde o 300 kg kuřecích prsních řízků, které přišly do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou.

Identifikace výrobku (Žamberk):
Název výrobku: Kuřecí čtvrtky
Výrobce: SuperDrob S. A. Oddział w Lublinie, 20-952 Lublin, ul. Zimna 2., PL 06630501 WE
Číslo šarže: L 908 150 122
Datum spotřeby: 28. 3. 2019
Velikost šarže: 240 kg

Od příjemce zásilky, kterým byla společnost Drůbeží ráj ze Žamberka, směřovala zásilka kuřecího masa ke dvěma subjektům do Pardubic. Takřka 100 kg masa byla zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kg v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX – Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamražena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku. Zbytek masa z 240 kilogramové šarže byl využit k jiným účelům, než k lidské spotřebě.

Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální.

Druhý případ zásilky 300 kg kuřecích řízků, která přišla do Chlumce nad Cidlinou, SVS v tuto chvíli došetřuje. SVS informovala o nálezech salmonel v mase polské dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy. Jak opakovaně uvádíme, při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu).

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS

 

 

 


 

DALŠÍ PŘÍSPĚVKY

 

Zveřejněno: 14.06.2019

Upozornění pro chovatele v souvislosti s horkým počasím

 

V souvislosti s aktuálními vysokými teplotami vzduchu, které mohou negativně ovlivnit také pohodu a zdraví zvířat, Státní veterinární správa (SVS) připomíná důležité zásady, jež by měli chovatelé dodržovat.

 

Zveřejněno: 07.06.2019

Českým vývozcům vepřového by se mohl do budoucna otevřít hongkongský trh

 

Českým vývozcům vepřového masa a výrobků z něj by se mohl do budoucna otevřít hongkongský trh. V závěru května totiž v České republice proběhl úspěšný audit příslušné dozorové autority Hongkongu – Centra pro bezpečnost potravin. Jeho inspektoři prověřovali fungování českého veterinárního dozoru.

 

Zveřejněno: 03.06.2019

V ČR se po třech letech objevila hniloba včelího plodu

 

V ČR byla po třech letech prokázána nebezpečná nákaza včel – hniloba včelího plodu. Nákaza se objevila na stanovišti včel v okrese Semily v Libereckém kraji. Včelstva v ohnisku včetně úlů byla v souladu s platnou legislativou usmrcena a zlikvidována spálením.