Virová hepatitida E

 

Virová hepatitida (hovorově žloutenka) E je závažnou infekcí u lidí. V průběhu posledních deseti let bylo v EU zaznamenáno více než 21 000 akutních klinických případů s 28 úmrtími. V 80% případů se jednalo o hlášení z Francie, Německa a Velké Británie. Ve všech členských státech neplatí povinnost všechny případy této nákazy hlásit. Skutečný počet nakažených osob tak bude pravděpodobně daleko vyšší.

Hepatitida E je onemocnění jater doprovázené jejich zánětem a obvykle probíhá akutně. První příznaky se objevují většinou za 15 až 60 dnů (průměrně za 40 dnů) od nakažení a zpočátku mohou být poměrně nenápadné, např. může chybět typické žluté zbarvení bělma a kůže.

Mezi časté příznaky žloutenky patří:

  • únava,
  • úbytek na váze,
  • nevolnost a ztráta chuti k jídlu,
  • bolest břicha,
  • žluté zbarvení bělma, kůže a sliznic,
  • tmavá moč a světlá stolice,
  • teplota.

Nebezpečná je hlavně v těhotenství, může totiž ohrozit život matky i plodu. Alimentární přenos (přenos potravinami) se jeví jako hlavní cesta šíření nákazy. Hlavním zdrojem viru hepatitidy E jsou domácí i divoká prasata. Nejlepší ochranou proti nakažení je proto dodržování hygienických návyků, pití nezávadné vody a důkladná tepelná úprava masných výrobků, zejména pokud jsou z domácích zabijaček a zvěřinových hodů. Virus hepatitidy E je zničen při tepelné úpravě, která trvá alespoň dvacet minut a při které teplota uvnitř masa dosahuje minimálně 70 stupňů. Je třeba úplně vyloučit konzumaci syrového vepřového a jeleního a též syrového masa a výrobků z divočáků. Léčba onemocnění je podpůrná, nezbytná je abstinence alkoholu a omezení fyzické aktivity. Infekce většinou sama ustupuje. Proti žloutence typu E není v ČR dostupná očkovací látka.

Na základě žádosti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA – European Food Safety Authority) vypracovala skupina odborníků (Panel on Biological Hazards) dokument, který poskytuje ucelené informace o výskytu a opatřeních v případě propuknutí virové hepatitidy E. Uvedená práce představuje nově metody zjišťování, identifikace, charakterizace a došetřování původu viru hepatitidy E u zvířat určených k produkci potravin a v potravinách samých, předkládá příslušnou literaturu o rezervoárech a šíření potravní cestou, porovnává epidemiologické informace o výskytu a přežívání viru v potravinách a zabývá se možnými způsoby a opatřeními k tlumení v průběhu potravního řetězce.

Krátký abstrakt tohoto dokumentu v českém jazyce zde.

Originál dokumentu v anglickém jazyce zde.

 

 

Pokračováním v používání stránek, souhlasíte s použitím cookies. Další informace

Nastavení cookie na této webové stránce jsou nastaveny na "povoleny cookies", aby vám umožnily nejlepší procházení. Budete-li i nadále používat tuto webovou stránku bez změny nastavení souborů cookie nebo klepnutí na tlačítko "Souhlasím" dole, dáváte souhlas.

Zavřít